Webhelyünk cookie-kat használ, melyekkel a legjobb böngészési élményt biztosítjuk. A használatával Ön hozzájárul ezekhez.

jogsitamasz.jpg

Ittasan vezettem

Az ittas gépjárművezetést a törvény mindig szigorúan büntette, de az úgynevezett "zéró tolerancia" bevezetése óta nagyon súlyos büntetésekre lehet számítani minden esetben. A büntetés a több százezer forintos pénzbüntetésen kívül, akár több éves jogosítvány bevonás, utánképzés, és felfüggesztett, vagy letöltendő szabadságvesztés is lehet.

Mire számíthatok?
Amennyiben Ön ittasan vezetett, de nem történt baleset, az alábbi következményekre számíthat az előzőekben leírtakon túl:

Amennyiben nem ez volt az első eset, hogy ittasan ült a volán mögé, vagy személyi sérülés is történt, akkor a legsúlyosabb következményekre lehet számítania. Többszörös visszaesőként akár ténylegesen letöltendő szabadságvesztéssel, és akár örök eltiltással is számolnia kell a jelenleg hatályos bírósági gyakorlat szerint.

Hat hónap, vagy annál több eltiltás, jogosítvány bevonás esetén (ezt egyébként nagyon könnyű elérni még „kevés” alkohol fogyasztásával is), utánképzésen kell részt vennie. Ez nem KRESZ tanfolyam, hanem valamelyik Közlekedési Hatóság által végzett feltáráson alapuló képzés. A feltáráson KRESZ teszt, vezetés és pszichológiai beszélgetés zajlik. Erről már írtunk korábbi fejezeteinkben. Ezt követően kap egy besorolást, és tanfolyamra valamint vizsgára, továbbá pszichológiai foglalkozásokra kell járnia. Jó esélye van arra is, hogy le kell újra vizsgázni néhány tárgyból. Ezt a képzést az Okmányiroda/Kormányablak kötelezése alapján kell elvégeznie, melynek díjai magasak. Egy ilyen képzés belekerülhet 40-140 ezer forintba is.

A megoldás... Önnek elsődleges érdeke az, hogy ha már megtörtént az eset, és Ön ellen eljárás indult, abban az eljárásban a hatóság tudomást szerezzen valamennyi olyan körülményről is, amely az Ön büntetését enyhítheti, vagy esetleg felmentését eredményezheti. Erre szakszerű segítséggel van is esélye. Természetes, hogy az ember kiszolgáltatottnak érzi magát egy ilyen eljárásban. Amennyiben védelme ellátására partner ügyvédi irodáinkat választja, nyugodtabban, hideg fejjel nézhet szembe az eljárással, hiszen van segítsége.